Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSSНеділя, 18.04.2021, 11:59
Костянтинівська спеціальна школа №32 Донецької обласної ради
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Форма входу

6-а кл квітникарство 18.05-22.05.2020

Навчальний матеріал з квітникарства для 6-А класу. (18.05-22.05.2020)

Тема уроку: Основні овочеві городні рослини,їх вирощування.

О́вочі або горóдина(овочеві культури)— поняття-клас рослин, які активно споживаються людиною.

Вегетативні овочі:

бульбоплоди — кар­топля, батат, топінамбур.

коренеплоди — морква, буряк, редиска, редька, ріпа, бруква, пет­рушка, селера, пастернак, хрін;

капустяні — капуста білоголова, червоноголова, савойська, цвітна, брюссельська, кольрабі;

зеленні овочі:часник,петрушка,селера, базилік, кріп,цибуля.

Плодові овочі. В їжу використовують плоди і насіння рослин. Цю групу поділяють на такі підгрупи:

гарбузові — огірки, гарбузи, кабачки, патисони, кавуни, дині; то­матні — томати, баклажани, стручковий перець; бобові — горох, квасоля, боби; зернові — цукрова кукурудза.

зеленні овочі:часник,петрушка,селера, базилік, кріп,цибуля.

Овочі можна також класифікувати за періодом розвитку рослин:

За способом вирощування овочі підрозділяють на ґрунтових, тепличних, парникових; по термінах дозрівання — на ранніх, середньостиглих і пізніх.

Овочеві культури вирощують розсадними або безрозсадним способом.На розсаду висіваються культури у лютому-березні, після того як минуть приморозки, висаджуються у відкритий грунт у грядки.грядки роблять шириною до 1м-1м20см для зручності догляду.Овочі є світлолюбиві культури, тому грядки розташовують на добре освітлених місцях.Після висаджування розсада овочевих рослин вимагає нескладних прийомів догляду:поливу, рихлення грунту та видаленні бурянів, підживлення рослин за потребою.

Питання для контролю:

1.Що таке овочі?

2.Назви вегетативні овочі.

3.Назви плодові овочі.

4.Як доглядати за овочами у відкритому грунті?

Тема уроку: Полив овочевих рослин.

Полив-штучне внесення води на земельну ділянку з метою надання більшої кількості вологи , необхідної для росту та живлення рослин.Правильний полив - найважливіша умова для росту рослин. При надлишку води листові частини рослин сильно розростаються і погано цвітуть. При нестачі вологи у рослин може загальмуватися зростання, вони стануть тонкими і будуть мати нездоровий високий вид.

Дуже важливо визначити момент, коли потрібно поливати рослини.

Спочатку необхідно визначити їхню потребу у воді, потім встановити стан грунту, розім'явши її грудочку в руці.Найкращий час для поливу - ранок або вечір, коли сонце низько над горизонтом. При поливі спекотного дня вода швидко випаровується і рослинам її дістається дуже мало.

Овочеві рослини слід поливати відразу ж після посадки незалежно від ступеня вологості грунту,майже кожен день поки не вкоріняться, а потім (в залежності від погоди) - 2-3 рази на тиждень.

Для поливу і обприскування рослин важлива також температура води. Якщо водопровідна вода до використання відстояна більше доби, вона містить менше хлору і має потрібну температуру.

Що стосується самої техніки поливу, то вона різноманітна. Для цього існують різноманітні інструменти:лійки, шланги садові.Потрібно тільки пам'ятати, що сильним струменем можна розмити коріння, тому краще поливати подалі від них. Під час цвітіння варто поливати не всю рослину, а лише близько коренів.

Питання для контролю:

1.Що таке полив?Назви ручні інструменти для поливу.

2.Як визначити потребу грунту у поливі?

3.У яку добу дня  слід поливати овочеві рослини?

4.Чому краще використовувати для поливу відстояну воду?

 

Тема уроку: Підживлення овочевих рослин.

При роботах з мінеральними добривами слід завжди працювати у рукавичках, спецодязі, респіраторі, окулярах.Щоб отримати багатий врожай, потрібно знати, чим і в який час підгодувати рослини:без додаткової підгодівлі можна вирощувати овочі, які швидко дозрівають, наприклад редис і крес-салат. Рослини з середніми термінами дозрівання (огірки, кабачки)  слід підгодовувати один раз за сезон. Культури з довгим терміном вегетації (томат, баклажан, капуста, морква) необхідно підгодовувати 2-3 рази.

Добрива краще вносити перед або після вечірнього поливу. Після внесення підгодівлі пристовбурне коло потрібно замульчувати торфом, соломою або тирсою.

Добрива поділяють на рідкі — ними поливають рослини або обприскують листя та сухі, якими посипають ґрунт поблизу рослини.

Залежно від типу добрив вони надають різний вплив на овочеві культури. Азотні добрива вносяться в ґрунт безпосередньо перед посівом або висадкою розсади на постійне місце.

Фосфорні добрива потрібно закладати нижче глибини посадкової лунки на кілька сантиметрів. Можна закладати їх в міжряддя. Позакореневе фосфорне підживлення приносить мало користі.

Калійні підживлення овочів потрібні в другій половині літа.

Традиційно кореневі підживлення проводять наступні фази:

  • через 2 тижні після висадки у відкритий грунт розсадних культур,
  • у фазу бутонізації – початку цвітіння,
  • після цвітіння,
  • у фазу розростання зав'язей,
  • при багаторазовому збиранні врожаю (огірки, томати, перець солодкий, баклажани) – після чергового знімання плодів.

Питання для контролю:

1.Назви засоби індивідуального захисту при роботі з мінеральними добривами.

2.Для чого використовують підживлення овочевих рослин?

3.Скільки раз за літній сезон можна підживлювати овочі?

4.Назви мінеральні добрива, яких найчастіше потребують рослини.

Пошук
Календар
«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Корисні посилання
  • Дайджест "Усе для школи"
  • Міністерство освіти і науки
  • Інститут інноваційних технологій
  • Освіта Донеччини
  • Сайт для педагогів
  • Сайт «Дефектолог-практик»
  • Шкільні пісні і мінусовки
  • Відділ освіти осіб з особливими потребами ДоноблІППО
  • Лиманська спец. школа-інтернат
  • Часовоярська СЗШІ №8
  • Сайт учителя початкових класів
  • Видавництво «Шкільний світ»
  • [Vox.com.ua] Портал українця каталог сайтів Безкоштовний каталог сайтів

    Copyright MyCorp © 2021